Alkotmány Agro Mezőgazdasági Zrt.

AGRÁRIUM

Az Alkotmány Agro Zrt. 2000-ben jött létre az Alkotmány Mezőgazdasági Termelőszövetkezet részleges átalakulása révén. A társaságban a Stúdió-V Kft 2014-ben szerzett többségi tulajdonrészt.

A cég fő profilja az állattartás, illetve növénytermesztés. A növénytermesztés területén a 2022-es évben a cég 1155 hektárra adott be egységes területalapú támogatási kérelmet. A gazdálkodáshoz szükséges földet a társaság magánszemélyektől bérli. Jellemzően a klasszikus szántóföldi növények kerülnek termesztésre: őszi búza, őszi árpa, káposztarepce, napraforgó, illetve takarmánykukorica. Az árunövények előállításán túl a növénytermesztési ágazat az állattenyésztés takarmányszükségletét is ellátja.

Az Alkotmány Agro Zrt. az állattenyésztés területén is aktívan tevékenykedik, Bajcsán tart fenn egy több mint 330 anyaállatból, illetve azok szaporulatából álló blonde d’aquitaine szarvasmarha állományt. A tehenészethez tartozó legelők, illetve a növénytermesztési ágazat takarmánynövény termelése a telep szükségleteinek döntő részét kielégítik. A tehenészet elsősorban hízó marhát, szűzüszőt, illetve tenyészbikát értékesít. 2021-ben a társaság 147 tehenet vásárolt melyek az előnyösebb francia genetikát képviselik.

A mezőgazdasági vállalat folyamatos fejlesztéseket eszközöl, amelyek egyike a precíziós gazdálkodás kialakításában valósult meg. Ez annyit jelent gyakorlatban, hogy a növénytermesztési tevékenység korszerűsítésének és hatékonyságának növelése jegyében a társaság 2021-ben gépparkjának bővítése, illetve modernizálása mellett döntött és a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című, VP2-4.1.8-21 kódszámú felhívásra adott be pályázatot. A pályázat kedvező elbíráslásban részesült, a Támogatói okirat alapján az elszámolható összköltség 246 217 500 Ft, 50%-os támogatás intenzitás mellett.

Ezen felül 2020-ban a héjas gyümölcsök telepítése is megkezdődött a vállalatnál: a tevékenységi kör diverzifikálása és többlábon állás jegyében 2020-ban 33 hektár dió ültetvény telepítése mellett döntött. Az ültetvényen kétsoros földalatti csepegtető rendszerű öntözés került kiépítésre. Mivel ezek magasabb hozamot biztosítanak, illetve rövidebb idő előtt fordulnak termőre, francia hibrid fajták lettek alkalmazva a hagyományos magyar fajták helyett. Az ültetvény várhatóan 2026-ban hoz először termést. 2022 június 30.-án további pályázatot nyújtottak be további 22 hektár öntözött dió ültetvény telepítésére. A már meglévő ültetvényhez hasonlóan a tervek szerint itt is hibrid fajták lesznek alkalmazva, illetve az ültetvény a telepítést követően nagyjából 6-8 év múlva fordul termőre.

H-8800 Nagykanizsa,

Miklósfa út 70

H-1054 Budapest,

Akadémia u. 6, 6 emelet.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Name